economie

Centrale bankpresident India vertrekt

Door ANP - 19 juni 2016

MUMBAI (ANP) – Raghuram Rajan, gouverneur van de centrale bank van India, vertrekt aan het einde van zijn huidige eerste termijn van drie jaar. Dat maakte hij zondag bekend.

De termijn van Rajan, een voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), loopt tot begin september. Het is voor het eerst sinds 1993 dat een Indiase centrale bankier aan het eind van zijn eerste periode vertrekt. Naar verluidt zijn er zeven kandidaten om hem op te volgen bij de Reserve Bank of India (RBI).

Rajan, die vanwege zijn baan tijdelijk verlof had van de Universiteit van Chicago, wil terugkeren naar de wetenschappelijke wereld. Hij wees in een verklaring op een aantal nog niet afgeronde dossiers, waaronder het opschonen van de met schulden overladen Indiase bankensector. Rajan kreeg nationaal en internationaal de afgelopen jaren veel lof over zijn werk bij de centrale bank. De afgelopen tijd nam de politieke druk op hem toe, met kritiek dat hij de Indiase rente te hoog houdt.