economie

Damrak laat verliesreeks achter zich

Door ANP - 15 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is woensdag met een kleine plus gesloten, waarbij de winsten van eerder op de dag deels werden prijsgegeven. Ook elders in Europa kleurden de koersborden groen. Daarmee werd een punt gezet achter de zware verliezen van de afgelopen dagen door de zorgen over een mogelijke Brexit. Verder kijken beleggers uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,1 procent hoger op 419,55 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 621,35 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent omhoog.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis was met een plus van bijna 5 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. De grootste daler in de AEX was ABN AMRO met een min van 1,6 procent.

Value8

ArcelorMittal werd 4,4 procent meer waard. Het door zwakke marktomstandigheden geteisterde staalconcern liet weten dat het zijn schuld verder wil afbouwen door voor in totaal 600 miljoen dollar aan obligaties terug te kopen.

Investeerder Value8 was bij de kleinere fondsen een opvallende winnaar. Het aandeel won 9,8 procent nadat topman Peter Paul de Vries aandeelhouders gerust wist te stellen over de financiële situatie van het bedrijf. In de weken sinds een kritische publicatie over de boekhouding kelderde het aandeel met ongeveer 30 procent.

Euro

Op de lokale markt kreeg Esperite er meer dan 18 procent bij. Het stamcelbedrijf meldde dat een eerder aangekondigde reorganisatie om kosten te besparen vruchten begint af te werpen.

Het Britse softwarebedrijf Aveva leverde in Londen ruim 12 procent in. Het liet weten dat hernieuwde overnamegesprekken met het Franse Schneider Electric (plus 2,1 procent in Parijs) op niets zijn uitgelopen. Inditex, het moederbedrijf van kledingketen Zara, won in Madrid 5,5 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent op 48,31 dollar. Brent werd 0,9 procent goedkoper op 49,35 dollar. De euro was 1,1244 dollar waard, tegen 1,1209 dollar bij het Europese slot dinsdag.