economie

Dekkingsgraden pensioenen kelderen na brexit

Door ANP - 24 juni 2016

ROTTERDAM (ANP) – De actuele dekkingsgraden van de Nederlandse pensioenfondsen zijn vrijdag met 3 procent onderuit gegaan na de uitslag van het brexitreferendum. De pensioenfondsen zijn in een paar uur tijd zo’n 30 miljard euro armer geworden. Dat blijkt uit de bijgewerkte Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.

In de praktijk baseren de pensioenfondsen hun beleid niet op de actuele dekkingsgraden, maar op de zogenoemde beleidsdekkingsgraden die op de afgelopen twaalf maanden gebaseerd zijn. De invloed van de brexit daarop is vooralsnog beperkt, maar volgens Aon Hewitt komt dat nog.

De afgelopen dagen gingen beleggers er steeds meer van uit dat de Britten in de Europese Unie zouden blijven. Daardoor liepen de koersen op en daarmee steeg ook de actuele dekkingsgraad met zo’n 2 procent. Dat effect is vrijdagochtend ruimschoots tenietgedaan.