economie

‘Delen Rosneft mogelijk naar China en India’

Door ANP - 20 juni 2016

MOSKOU (ANP) – Vladimir Poetin overweegt delen van staatsolieconcern Rosneft te verkopen aan China en India. De Russische president zou op die manier geld bijeen willen brengen om toegezegde investeringen te kunnen doen vóór zijn eventuele herverkiezing in minder dan 2 jaar.

Volgens ingewijden zoekt het Kremlin kopers voor een belang van 19,5 procent in Rosneft en bestaat er een voorkeur voor een gezamenlijke deal met China en India. Aan het belang in de oliereus hangt een prijskaartje van minimaal 700 miljard roebel (9,5 miljard euro). In 2013 kwam Rosneft voor bijna 20 procent in handen van het Britse BP.

China en India hebben onafhankelijk van elkaar laten weten interesse te hebben in aandelen Rosneft. Afgelopen weekend stelde de Indiase olieminister Dharmendra Pradhansaid China niet als een rivaal te beschouwen. De staatsoliebedrijven van beide landen werken al samen in een aantal projecten.