economie

Duits hof verwerpt klachten tegen ECB

Door ANP - 21 juni 2016

KARLSRUHE (ANP/DPA/BLOOMBERG) – De Europese Centrale Bank (ECB) mag staatsobligaties van eurolanden opkopen als die in een ernstige crisis zouden belanden. Dat heeft het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe dinsdag bepaald.

Daarmee verwerpt het Bundesverfassungsgericht klachten van verschillende partijen en sluit het hoogste hof van Duitsland zich aan bij een vergelijkbare uitspraak van het Europees Gerechtshof in Luxemburg in juni vorig jaar.

De zaak draaide om de vraag of de ECB met het zogenoemde OMT-programma buiten haar mandaat zou gaan. De introductie van het opkoopprogramma in het najaar van 2012 leidde er destijds toe dat de financiële markten in de eurozone sterk kalmeerden en de geruchten over het uiteenvallen van de eurozone afnamen. Het OMT-programma is overigens nog nooit in de praktijk gebracht.