economie

EU bindt strijd aan tegen fiscaal shoppen

Door ANP - 21 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – De 28 EU-landen hebben definitief een akkoord over een omvangrijk pakket maatregelen tegen belastingontwijking door multinationals in de EU. De lidstaten hadden tot maandag middernacht om zich te bedenken, nadat vrijdag in Luxemburg een principe-overeenkomst was gesloten.

België wilde zich daar niet aan binden, maar sloot maandagavond toch aan. Ook enkele andere landen hadden aanvankelijk bedenkingen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die de onderhandelingen de afgelopen vijf maanden leidde, wees dinsdagmorgen op het belang van het akkoord. ,,Dat grote bedrijven eerlijk hun belasting betalen is cruciaal voor de bereidheid bij burgers om ook hun deel bij te dragen. Onthullingen als LuxLeaks en Panama Papers hebben het vertrouwen bij burgers in een eerlijk belastingsysteem geen goed gedaan. Ik hoop dat het vertrouwen nu terugkeert.’’

Per 1 januari 2019 wordt de renteaftrek beperkt en komt er een heffing zodat activiteiten waarover nog geen belasting is betaald, niet onbelast kunnen worden verplaatst naar een land met een lager belastingtarief. Ook wordt een algemene anti-misbruikbepaling tegen kunstmatige constructies ingesteld.