economie

Europese beurzen hervinden weg omhoog

Door ANP - 21 juni 2016

AMSTERDAM (AFN) – De meeste Europese beurzen zetten dinsdagmiddag de weg naar boven in, na een tamme ochtendsessie. De verwachting dat de Britten tegen een vertrek uit de Europese Unie zulllen stemmen, bleef net als een dag eerder de beurshandel ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde halverwege de middaghandel 0,7 procent hoger op 439,44 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 635,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,6 procent hoger, Londen daalde echter 0,1 procent.

De aandelenmarkten gingen maandag zeer sterk omhoog door de wegebbende vrees voor een Brits vertrek uit de EU. De jongste peilingen wijzen op een meerderheid voor een blijvend EU-lidmaatschap. De uitslag blijft echter zeer moeilijk te voorspellen, zo waarschuwen kenners. Donderdag stemmen de Britten in een referendum.

Ook Duitse beleggers lijken zich minder zorgen te maken over een brexit. Onderzoeksinstituut ZEW meldde dat het beleggersvertrouwen is gestegen naar het hoogste niveau sinds september.

Altice (plus 0,6 procent) stond in de belangstelling op het Damrak. Er is een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd bij de kabelaar. Oprichter Patrick Drahi treedt bovendien terug als toezichthoudend voorzitter van Altice. Verder werd bekend dat het bedrijf de overname van het Amerikaanse Cablevision heeft afgerond.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was Philips met een winst van 1,6 procent. KPN stond onderin de AEX, na een adviesverlaging door Raymond James. Het aandeel zakte 2,5 procent. ArcelorMittal volgde met een min van 2,3 procent.

In Frankfurt ging de Duitse vorkheftruckbouwer Kion 7,3 procent onderuit, na de bekendmaking van de overname van de Amerikaanse logistieke automatiseerder Dematic ter waarde van 2,1 miljard dollar.

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk, onder meer na een winstwaarschuwing van platinaproducent Anglo American Platinum. Moederconcern Anglo American leverde 2,1 procent in, Rio Tinto daalde 1 procent en BHP Billiton verloor 1,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent tot 48,35 dollar. Brent daalde 2,2 procent tot 49,56 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1260 dollar, tegen 1,1309 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.