economie

Europese beurzen krabbelen beetje op

Door ANP - 28 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag iets hersteld van de stevige verliezen sinds het brexitbesluit. De verrassende Britse keuze om de Europese Unie te verlaten zorgde de voorbije handelsdagen voor dieprode koersenborden. Handelaren aasden op koopjes, gesteund door speculaties dat steunmaatregelen op komst zijn.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent in de plus op 417,51 punten. De MidKap ging 2 procent vooruit tot 589,67 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten tot 2,7 procent neergezet.

De handel werd gesteund door de verwachting dat centrale banken stappen zullen zetten om de nadelige gevolgen van een brexit zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Zo wordt nu meer rekening gehouden met een renteverlaging in de Verenigde Staten, waar eerder alles wees op een naderende renteverhoging.

Groen

In de AEX eindigden de meeste fondsen in het groen. Verzekeraar Aegon was met 1,3 procent de grootste verliezer. Sterkste stijger was Galapagos met een winst van 4,7 procent. ING, ABN AMRO en NN Group schaarden zich met winsten tot 2,4 procent onder de sterkste stijgers. Het waren juist de bankaandelen die de laatste dagen stevige tikken kregen met verliezen tot wel 20 procent.

Ook in Londen toonden de banken wat herstel. Zo won Lloyds Banking Group 7,4 procent en Barclays noteerde een winst van 3,4 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank 0,8 procent en het Franse BNP Paribas steeg 3,9 procent in Parijs.

Euro

In Madrid tekende Banco Santander een winst van 1,8 procent op. In Milaan kon UniCredit een flinke winst niet vasthouden. De bank sloot met een verlies van 1,5 procent. Unione di Banche Italiane won 9 procent.

Het Britse pond sterling ging wat in waarde omhoog na een recorddaling waarbij de Britse munt naar het laagste niveau zakte in 31 jaar. Ook zaten de olieprijzen weer in de lift na de recente afzwakking. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 47,19 dollar en Brentolie klom 1,5 procent tot 47,85 dollar per vat.

De euro noteerde een stand van 1,1047 dollar, tegen 1,1013 dollar aan einde van de Europese handel maandag.