economie

Europese beurzen op verlies

Door ANP - 16 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten donderdag halverwege de middaghandel rode koersborden zien. Beleggers verwerkten onder meer de rentebesluiten van de Amerikaanse, Japanse en Britse centrale banken. In Amsterdam trok chipmachinefabrikant ASML de aandacht vanwege een miljardenovername.

De AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 0,6 procent lager op 416,96 punten. De MidKap daalde 1,7 procent tot 610,97 punten. Londen en Parijs stonden tot 0,9 procent in het rood, Frankfurt verloor 1,3 procent.

De Federal Rerserve hield de rente woensdag zoals verwacht ongewijzigd. Mede door de onzekerheid rond een mogelijke Brexit wilde de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente nog niet verhogen. Later dit jaar liggen er volgens verwachting van de Fed nog wel met twee rentestappen in het verschiet. Ook de Japanse en Britse centrale banken lieten hun monetaire beleid onveranderd.

Gemalto

ASML (plus 0,4 procent) neemt het Taiwanese Hermes Microvision over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden. Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond.

Grootste stijger in de AEX was Gemalto. De digitaal beveiliger won 0,7 procent, geholpen door een adviesverhoging van Berenberg. Kabelbedrijf Altice zakte met een verlies van 3,4 procent het meeste weg. Verder gingen verzekeraars Aegon en NN Group stevig omlaag, met minnen tot 2,6 procent. In de MidKap toonde Delta Lloyd de grootste daling, met 4,9 procent.

Euro

Fagron zakte bij de kleinere fondsen 2,4 procent. De apotheektoeleverancier kondigde aan maximaal ruim 17 miljoen nieuwe aandelen uit te geven aan bestaande aandeelhouders om zo 88,2 miljoen euro op te halen. De emissie maakt deel uit van een eerder aangekondigde kapitaalverhoging die werd verdeeld in twee stappen. Value8 verloor 6,4 procent, nadat de investeerder woensdag nog bijna 8 procent won.

De olieprijzen gingen voor de zesde handelsdag op rij omlaag, de langste verliesreeks sinds februari. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 47,03 dollar. Brent werd 1,9 procent goedkoper tot 48,03 dollar.

De euro was 1,1163 dollar waard, tegen 1,1244 dollar bij het Europese slot woensdag.