economie

Europese beurzen opnieuw lager door zorgen

Door ANP - 14 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurzen in Europa gingen dinsdag opnieuw omlaag. De zorgen over de wereldeconomie en over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie blijven de handel parten spelen.

De AEX-index in Amsterdam stond halverwege de middaghandel 1,2 procent lager op 423,23 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 624,88 punten. Londen en Parijs stonden tot 1,2 procent in het rood, Frankfurt verloor 0,4 procent.

De financiële markten zijn ook in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Er wordt geen renteverhoging verwacht. Daarnaast zal de Fed het referendum over een Brexit willen afwachten. The Sun, de meest gelezen krant in Groot-Brittannië, heeft zich dinsdag openlijk uitgesproken voor een Brexit.

Verliezers

De hoofdindex op Beursplein 5 kende vrijwel alleen maar verliezers. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries was met een min van 2,8 procent de sterkste daler in de AEX. Randstad daalde 1 procent. De uitzender maakte, zonder een overnamesom prijs te geven, bekend dat het freelancemarktplaats Twago overneemt.

In de MidKap bungelde navigatiebedrijf TomTom onderaan met een min van bijna 5 procent.

Ericsson

In Stockholm verloor Ericsson 1,7 procent. Volgens mediaberichten gaat de maker van netwerkapparatuur fors snijden in het personeelsbestand. Daarbij zouden tot 4000 arbeidsplaatsen verloren kunnen gaan.

Elektronicadistributeur Premier Farnell was op de Londense beurs de absolute uitblinker. Het bedrijf zag zijn beurswaarde ruim 50 procent stijgen na een overnamebod van het Zwitserse Daetwyler (min 1,2 procent in Zürich).

Kredietwaardigheid

In Frankfurt zakte energieconcern RWE 3,7 procent. Kredietbeoordelaar S&P heeft de kredietwaardigheid van RWE verlaagd tot één niveau boven de zogenoemde junkstatus.

Verder is voor het eerst de rente op tienjarige Duitse staatsleningen onder de 0 procent gezakt. Beleggers zoeken in onzekere tijden veilig geachte beleggingen, zoals Duitse obligaties. Ook de goudprijs zit daardoor in de lift.

Euro

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 48,67 dollar. Brent zakte 0,7 procent tot 50,55 dollar. De euro was 1,1221 dollar waard, tegen 1,1280 dollar bij het Europese slot maandag.