economie

Europese beurzen sluiten met verlies

Door ANP - 16 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen sloten donderdag in de min. Beleggers verwerkten onder meer de rentebesluiten van de Amerikaanse, Japanse en Britse centrale banken. In Amsterdam trok chipmachinefabrikant ASML de aandacht vanwege een miljardenovername.

De AEX-index eindigde 0,3 procent lager op 418,51 punten. De MidKap daalde 2 procent tot 608,94 punten. Londen Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent omlaag.

De Federal Reserve hield de rente zoals verwacht ongewijzigd. Mede door de onzekerheid rond een mogelijke Brexit wilde de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente nog niet verhogen. Later dit jaar liggen er volgens verwachting van de Fed nog wel twee rentestappen in het verschiet. Ook de Japanse en Britse centrale banken lieten hun monetaire beleid onveranderd.

Gemalto

ASML (plus 0,4 procent) kondigde aan het Taiwanese Hermes Microvision over te nemen voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden.

Koploper in de AEX was Gemalto. De digitaal beveiliger won 1,1 procent, geholpen door een adviesverhoging van Berenberg. Verzekeraar Aegon verloor met een verlies van 2,8 procent het meest bij de hoofdfondsen. Ook branchegenoot NN Group ging omlaag, met een min van 1,8 procent. In de MidKap verloor verzekeraar Delta Lloyd ruim 4 procent.

Fagron

Fagron zakte bij de kleinere fondsen 2 procent. De apotheektoeleverancier kondigde aan maximaal ruim 17 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Value8 verloor bijna 3 procent, nadat de investeerder woensdag nog een kleine 8 procent won.

Elders in Europa hadden banken een slechte dag. Zo verloor Deutsche Bank 2,2 procent, Société Générale 1,6 procent en Credit Suisse 2 procent.

Autobouwers

Ook autobouwers gingen onderuit. Volkswagen zakte 2,2 procent nadat bekend werd dat diens marktaandeel in mei verder is teruggelopen. Het Duitse concern zei ook dat het zich komende jaren meer gaat richten op het maken van elektrische auto’s.

De olieprijzen gingen voor de zesde handelsdag op rij omlaag, de langste verliesreeks sinds februari. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,5 procent tot 46,32 dollar. Brent werd 3,4 procent goedkoper tot 47,29 dollar.

De euro was 1,1154 dollar waard, tegen 1,1244 dollar bij het Europese slot woensdag.