economie

Europese beurzen sluiten met verlies

Door ANP - 16 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen sloten donderdag in de min. Beleggers verwerkten onder meer de rentebesluiten van de Amerikaanse, Japanse en Britse centrale banken. In Amsterdam trok chipmachinefabrikant ASML de aandacht vanwege een miljardenovername.

De AEX-index eindigde 0,3 procent lager op 418,51 punten. De MidKap daalde 2 procent tot 608,94 punten. Londen Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent omlaag.

De Federal Rerserve hield de rente zoals verwacht ongewijzigd. Mede door de onzekerheid rond een mogelijke Brexit wilde de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente nog niet verhogen. Later dit jaar liggen er volgens verwachting van de Fed nog wel twee rentestappen in het verschiet. Ook de Japanse en Britse centrale banken lieten hun monetaire beleid onveranderd.

ASML (plus 0,4 procent) kondigde aan het Taiwanese Hermes Microvision over te nemen voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden.