economie

Europese beurzen zetten brexit-zorgen opzij

Door ANP - 23 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn donderdag met stevige winsten de handel uitgegaan. Op de dag dat de Britten stemmen over het lidmaatschap van de Europese Unie leken beleggers vertrouwen te hebben in een voor hen goede uitkomst, namelijk dat de Britse bevolking zich uitspreekt tegen een vertrek uit de EU. Een definitieve uitslag van de volksraadpleging wordt niet voor vrijdagmorgen verwacht.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2 procent hoger op 449,86 punten. De MidKap ging 1,5 procent omhoog tot 648,90 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten 1,3 tot 2 procent in de plus.

De vrees voor een brexit leidde eerder tot grote onrust op de aandelenmarkten. Een wegebbende angst voor een brexit zorgde de afgelopen dagen juist voor koersstijgingen. Het Britse pond sterling bereikte het hoogste niveau van dit jaar tegenover de dollar.

Sterkste stijger

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger onder de AEX-fondsen met een winst van krap 6 procent. ABN AMRO en kabelaar Altice volgden met plussen van ruim 4 procent. Er waren geen verliezers te zien in de hoofdgraadmeter op het Damrak. Heineken sloot de rij bij de hoofdfondsen met een plus van 0,6 procent.

Het aandeel Galapagos steeg 2,3 procent in de AEX. Het biotechnologiebedrijf kondigde aan Mary Kerr te willen benoemen tot bestuurder en daarvoor op 26 juli een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen.

Tesco omhoog

Op de beurs in Londen stond Tesco in de schijnwerpers. Het supermarktconcern meldde dat de onderliggende omzet in Britse winkels voor het eerst in vijf jaar voor twee kwartalen op rij omhoog ging. Het aandeel won daarop 0,8 procent. In Frankfurt vielen energiereuzen RWE en E.ON op met winsten tot 3,1 procent.

In Kopenhagen won scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk krap 12 procent. Het Deens bedrijf heeft heeft Sren Skou aangesteld als nieuwe topman. Hij krijgt als opdracht mee de ,,strategische en structurele opties” voor het bedrijf te onderzoeken.

De olieprijzen gingen omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 49,58 dollar en Brent steeg 1,1 procent tot 50,42 dollar per vat. De euro werd bij de slotbel in Europa verhandeld voor 1,1373 dollar, tegen 1,1285 dollar bij het slot in Europa woensdag.