economie

Fed zet Wall Street nauwelijks in beweging

Door ANP - 15 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in het laatste handelsuur stabiel in de plus. Dat de Federal Reserve besloot de rente ongemoeid te laten, zorgde op Wall Street nauwelijks voor reuring. Beleggers hadden al verwacht dat het renteniveau van ’s werelds grootste economie tussen de 0,25 procent en 0,5 procent zou blijven staan.

De Fed verwacht later dit jaar nog wel met twee rentestappen te komen. Daarbij gaan de beleidsmakers er onder meer vanuit dat de arbeidsmarkt zal aantrekken. Een tijdsindicatie voor een volgende rentestap werd niet gegeven. Overigens is het aantal Fedbestuurders dat rekent op slechts één rentestap in 2016 toegenomen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent hoger op 17.733 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 2082 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging ook 0,3 procent omhoog, naar 4859 punten.

Groei

Na het tegenvallende banencijfer dat onlangs werd gepubliceerd, was de kans op een verhoging volgens kenners al zo goed als verdampt. Ook wachten de beleidsbepalers in de Verenigde Staten op de uitkomst over het al dan niet uit de Europese Unie stappen door de Britten. In een nieuwe economische raming voorziet de Fed een groei van de Amerikaanse economie van circa 2 procent in de nabije toekomst. Daarmee lag het vooruitzicht iets lager dan bij de beleidsvergadering in maart.

Farmaceut Perrigo was op Wall Street een opvallende daler. Geruchten over een overname, die een dag eerder nog voor een koerssprong zorgden, werden woensdag door de top van het bedrijf ontkracht. Het aandeel Perrigo stond 8,5 procent lager.

Euro

Bank of America zag zijn beurswaarde 1,5 procent stijgen. Volgens zakenkrant Financial Times wil het financiële concern tot wel 8000 banen gaan schrappen, hoofdzakelijk via natuurlijk verloop. Het bedrijf gaat steeds meer over op digitaal bankieren en daardoor is minder personeel nodig. Het aandeel van grondstoffenhandelaar Freeport-McMoRan ging 9 procent vooruit. Het bedrijf maakte bekend overeenstemming te hebben bereikt over de financiering van een koperproject.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent op 47,79 dollar. Brent werd 2 procent goedkoper op 48,85 dollar. De euro was 1,1265 dollar waard, tegen 1,1214 dollar bij het Europese slot.