economie

Gemengd beeld op Wall Street

Door ANP - 16 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York lieten donderdag een gemengd beeld zien. De dag begon met stevige koersverliezen, maar die werden later wat goedgemaakt.

Na de dodelijke aanslag op het Britse parlementslid Jo Cox zijn in het Verenigd Koninkrijk de campagnes voor en tegen een zogenoemde Brexit stilgelegd. Beleggers achten de kans nu wat groter dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 17.649 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent, tot 2069 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omlaag, naar 4821 punten.

Peilingen

De fatale aanval kwam juist op het moment dat de peilingen op een voorsprong voor de voorstanders van een Brexit wezen. De onzekerheid rondom het Britse referendum volgende week hield de financiële markten al meerdere dagen in de greep. Mede hierdoor besloot de Federal Reserve de rente woensdag nog niet te verhogen. Ook de Japanse en Britse centrale banken lieten hun monetaire beleid onveranderd.

Beleggers op Wall Street verwerkten verder onder meer cijfers over de uitkeringsaanvragen en inflatie.

Merck

Grootste stijger in Dow was farmaceut Merck met een plus van 2,1 procent. Ook Microsoft deed het goed. Het aandeel stond 1,1 procent hoger. Nike verloor 2 procent en stond daarmee onderaan de lijst van Dow-fondsen, gevolgd door Boeing met een min van 1,2 procent.

Pioneer Natural Resources ging 5,3 procent onderuit nadat het bekendmaakte vastgoed over te nemen van Devon Energy (plus 0,1). Apothekersketen Rite Aid koerste 0,4 procent lager na tegenvallende kwartaalresultaten.

Euro

De olieprijzen gingen voor de zesde handelsdag op rij omlaag, de langste verliesreeks sinds februari. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,1 procent tot 46,52 dollar. Brent werd 2,9 procent goedkoper tot 47,53 dollar.

De euro was 1,1240 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.