economie

Groot-Brittannië krijgt tikje van Moody’s

Door ANP - 25 juni 2016

LONDEN (ANP) – Kredietbeoordelaar Moody’s heeft zijn vooruitzicht voor Groot-Brittannië verlaagd van stabiel naar negatief. Dat deed de firma nadat de Britten voor een vertrek uit de EU stemden. Het kredietoordeel blijft daarbij wel Aa1.

Volgens Moody’s luidt de keuze voor een brexit een periode van lange onzekerheid voor de economie in. Moody’s verwacht dan ook een periode van hoge onzekerheid, minder vertrouwen en lagere investeringen en uitgaven. Dat kan leiden tot een lagere economische groei.

Moody’s verlaagde ook het vooruitzicht voor de Britse centrale bank van stabiel naar negatief en handhaafde eveneens het oordeel.

Standard & Poor’s

Het kredietoordeel dat Moody’s hanteert op Groot-Brittannië is overigens niet de hoogst mogelijke. Dat is AAA, ook wel triple-A. Een andere kredietfirma, Standard & Poor’s (S&P) hanteerde die ‘rating’ voorheen wel, maar heeft al aangegeven dat te gaan veranderen. ,,Wij vinden dat een AAA-rating onhoudbaar is onder deze omstandigheden”, aldus hoofdanalist Moritz Kraemer van S&P tegen zakenkrant Financial Times.

Moody’s handhaafde overigens wel het kredietoordeel en de verwachting voor de Europese Unie, op Aaa en stabiel. Oostenrijk werd wel afgewaardeerd, onder meer vanwege zwakke groeivooruitzichten. Van het land ging het oordeel van Aaa naar Aa1 en de verwachting van negatief naar stabiel.