economie

‘Hogere opening beurzen Europa’

Door ANP - 17 juni 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beurzen in Europa lijken vrijdag hoger te gaan openen, in navolging van de koerswinsten in New York en Azië. De moord op een Brits parlementslid heeft tot speculatie geleid dat de kans op een Brexit is afgenomen.

De koersen in New York veerden donderdag op toen het nieuws over de dodelijke aanslag op parlementslid Jo Cox naar buiten kwam. Zij was een fervent tegenstander van een Brexit en de financiële markten achten de kans nu wat groter dat de Britten voor een blijven in de Europese Unie zullen stemmen. Eerder wezen peilingen juist nog op een voorsprong voor het Brexit-kamp. De campagnes van beide kanten zijn stilgelegd.

In Tokio toonde de Nikkei herstel van de forse koersval op donderdag met een plus van 1,1 procent. Ook op de andere beurzen in het Verre Oosten waren de koersenborden groen gekleurd.

Bij de bedrijven in Amsterdam staan Delta Lloyd en Van Lanschot in de belangstelling. Delta Lloyd heeft alle aandelen in Van Lanschot die het bezat, kunnen verkopen. De totale opbrengst bedraagt 198,4 miljoen euro. Delta Lloyd verkocht onlangs al het leeuwendeel van zijn belang van ruim 30 procent in Van Lanschot. De banken die de verkoop begeleidden, hebben de overeengekomen overtoewijzingsoptie volledig uitgeoefend.

Staalconcern ArcelorMittal zou van plan zijn in Frankrijk twee onderdelen te desinvesteren. Volgens de Franse krant Le Figaro gaat het om Solustil en WireSolutions, waar gezamenlijk 1400 mensen werken.

Randstad heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen voor de overname van het Italiaanse uitzendconcern Obiettivo Lavoro ter waarde van meer dan 102 miljoen euro, zo werd donderdag nabeurs bekend.

De Europese beurzen sloten donderdag in de min. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 418,51 punten. De MidKap daalde 2 procent tot 608,94 punten. Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent omlaag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg vrijdagochtend 1 procent tot 46,65 dollar. Brent werd 1,4 procent duurder tot 47,85 dollar. Een dag eerder gingen de olieprijzen nog zeer sterk omlaag.

De euro was 1,1255 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot donderdag.