economie

‘Hogere opening voor AEX’

Door ANP - 22 juni 2016

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index in Amsterdam zal woensdag naar verwachting met een plus beginnen. Ook elders in Europa lijken de graadmeters in het groen te openen. Het naderende referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie blijft de gemoederen bezighouden. Donderdag mogen de Britten naar de stembus.

Beleggers lijken steeds minder bevreesd voor een Brits vertrek uit de EU. Zeker is de uitkomst van de volksraadpleging echter allerminst. Steeds meer toplieden uit het Europese bedrijfsleven waarschuwen voor grote nadelige gevolgen van een brexit voor de economie.

De macro-economische agenda is nagenoeg leeg. Qua bedrijven zal er belangstelling zijn voor Air France-KLM. Volgens verscheidene Franse media zien de piloten van Air France af van een nieuwe staking, die voor de periode van 24 tot en met 27 juni was aangekondigd. Het zusterbedrijf van KLM zou bereid zijn sommige bezuinigingsmaatregelen tot nader order op te schorten, mits de vliegers beloven minstens tot en met oktober niet te staken.

PostNL

PostNL beweegt mogelijk op een hogere rating bij Moody’s. Volgens de kredietbeoordelaar is PostNL er in 2015 financieel sterker voor komen te staan, met een gezonde kasstroom. Daarnaast verwacht de firma dat de opbrengst van de verkoop van het belang in TNT aan FedEx wordt gebruikt om de schuld verder te verlagen.

Ook Sif Holding weet de aandacht op zich gericht. Zowel ABN AMRO als HSBC gaan de funderingsbouwer volgen met een koopadvies.

In Brussel staat supermarktketen Colruyt in de schijnwerpers. Het concern heeft afgelopen jaar in België terrein gewonnen ten opzichte van concurrenten als Delhaize en diens fusiepartner Ahold.

Euro

De AEX sloot dinsdag 0,9 procent hoger op 440,39 punten. De MidKap kreeg er 0,1 procent bij en eindigde op 635,45 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de belangrijkste beursgraadmeters tussen de 0,4 en 0,6 procent hoger de handel uit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg voorbeurs 0,7 procent tot 50,22 dollar. Brent won 0,4 procent tot 50,97 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1262 dollar, tegen 1,1255 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag.