economie

IMF waarschuwt voor gevolgen brexit

Door ANP - 18 juni 2016

LONDEN (ANP/RTR) – Een Britse vechtscheiding met de Europese Unie kan grote gevolgen hebben voor de economie van het land. Daarvoor waarschuwde het International Monetair Fonds zaterdag.

De economie van Groot-Brittannië kan bij een brexit in 2019 ruim 5 procent kleiner uitvallen dan wanneer de Britten lid blijven van de EU. Dat is mogelijk als Londen er na lange onderhandelingen met Brussel niet in slaagt een gunstige handelsovereenkomst binnen te slepen, concludeert het IMF.

De schade blijft beperkt als de Britten het voorbeeld volgen van Noorwegen, dat onder voorwaarden toegang kreeg tot de interne markt. Dan is de Britse economie volgens het IMF in 2019 zo’n 1,5 procent kleiner dan wanneer het land lid was gebleven.

De voorstanders van een Brits vertrek uit de EU zijn niet onder de indruk van de waarschuwing. ,,De analyse van het IMF is partijdig”, stelde de Vote Leave-campagne in een verklaring. Het fonds zou de waarde van nieuwe handelsakkoorden onderwaarderen.