economie

‘Iran en Boeing tekenen grote vliegtuigdeal’

Door ANP - 14 juni 2016

TEHERAN (ANP) – Iran en Boeing staan op het punt om een grote order voor verkeersvliegtuigen te ondertekenen. Dat meldden ingewijden tegen persbureau Reuters. Het zou voor het eerst in decennia zijn dat Iran vliegtuigen koopt van het Amerikaanse bedrijf.

Naar verluidt gaat het om een opdracht voor meer dan honderd toestellen voor de nationale luchtvaartmaatschappij Iranair. Een Iraanse minister zou verklaard hebben dat de deal binnen enkele dagen naar buiten gebracht zal worden. Boeing meldde dat er gesprekken zijn geweest met Teheran die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten, maar dat een deal enkel zal plaatsvinden als zij groen licht geven.

Vanwege de handelssancties die in 1979 na de Islamitische Revolutie werden opgelegd aan Iran, kon het land geen vliegtuigen kopen van Boeing. Begin dit jaar werd een groot deel van de sancties opgeheven.