economie

‘Lagere opening aandelenhandel Europa’

Door ANP - 16 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurshandel gaat donderdag naar verwachting in mineur van start, in navolging van de lagere koersen in New York en de zware verliezen in Azië. Beleggers verwerken de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of Japan. In Amsterdam staat chipmachinefabrikant ASML in de belangstelling na een grote overname.

De Fed hield zoals verwacht de rente ongewijzigd. De onzekerheid rond een mogelijke Brexit speelde volgens de koepel van Amerikaanse centrale banken een rol bij het besluit om de rente te handhaven. De Fed verwacht later dit jaar nog wel met twee rentestappen te komen.

De Bank of Japan liet zijn monetaire beleid eveneens onveranderd, wat ook door de meeste economen was verwacht. De Japanse yen ging verder omhoog tegenover de dollar, wat het sentiment in Tokio geen goed kwam. De Nikkei sloot 3,1 procent lager.

ASML

ASML neemt het Taiwanese Hermes Microvision over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Met de aankoop neemt het bedrijf een belangrijke stap bij de verdere ontwikkeling van EUV-technologie. ASML financiert de deal deels in contanten, deels via eigen aandelen en voor een deel door de uitgifte van nieuwe aandelen. Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond.

Vopak kan ook aandacht rekenen in aanloop naar zijn Capital Markets Days. Het bedrijf herhaalde woensdag nabeurs de eerder afgegeven verwachting dat de bezettingsgraad voor de opslagtanks dit jaar boven de 90 procent zal uitkomen. Ook ligt Vopak op schema met zijn eerder aangekondigde desinvesteringsprogramma.

Fagron

Apotheektoeleverancier Fagron kondigde aan maximaal ruim 17 miljoen nieuwe aandelen uit te geven aan bestaande aandeelhouders om zo 88,2 miljoen euro op te halen. De uitgifteprijs ligt op 5,16 euro per aandeel. De emissie maakt deel uit van een eerder aangekondigde kapitaalverhoging die werd verdeeld in twee stappen. In mei werd het eerste deel van de kapitaalverhoging ter waarde van 131 miljoen euro afgerond.

De beurs in Amsterdam zette woensdag met een kleine plus een punt achter de recente verliesreeks. De AEX-index eindigde 0,1 procent hoger op 419,55 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 621,35 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent omhoog.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde voorbeurs 1 procent tot 47,54 dollar. Brent werd 0,9 procent goedkoper tot 48,52 dollar. De euro was 1,1284 dollar waard, tegen 1,1244 dollar bij het Europese slot woensdag.