economie

LinkedIn blikvanger op licht lagere beurs

Door ANP - 13 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten deden maandag opnieuw een stapje terug. Net als eerder op de dag in Europa en Azië overheersten zorgen om de groeiperspectieven voor de wereldeconomie. LinkedIn stond in de schijnwerpers na een overnamebod van Microsoft.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 0,2 procent lager op 17.830 punten. De bredere S&P 500 ging eveneens 0,2 procent omlaag, tot 2091 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4875 punten.

Amerikaanse beleggers waken voor grote beslissingen, zo vlak voor de beleidsvergadering van de Federal Reserve. Verwacht wordt dat de koepel van centrale banken woensdag besluit de rente nog niet te verhogen. Een recent zwak rapport over de arbeidsmarkt heeft beleggers gesterkt in die overtuiging.

Daler

LinkedIn werd 47 procent meer waard. Microsoft, dat zelf 2,8 procent in waarde daalde en daarmee de sterkste daler in de Dow was, legt ruim 26 miljard dollar op tafel om het zakelijke sociale netwerk in te lijven. Dat bod ligt bijna de helft boven de slotkoers van vrijdag.

Andere grote dalers onder de hoofdfondsen waren frisdrankmaker Coca-Cola en de creditcardmaatschappijen American Express en Visa, met verliezen tussen de 1,5 en 1,8 procent. Bovenaan stond olieconcern ExxonMobil met een winst van 1,2 procent. Chipmaker Intel dikte 0,9 procent aan.

Wapenfabrikanten

Ook wapenfabrikanten als Smith & Wesson (plus 8 procent) en Sturm Ruger (plus 10 procent) zaten in de lift. Na geruchtmakende vuurwapenincidenten, zoals de aanslag op een homobar in Orlando afgelopen weekeinde, gaan vaak de wapenverkopen omhoog omdat liefhebbers vrezen dat de regels voor wapenbezit worden aangescherpt.