economie

Luchtvracht neemt gestaag toe

Door ANP - 30 juni 2016

DEN HAAG (ANP) – Via de luchtvaart werd vorig jaar bijna 1,7 miljoen ton goederen van of naar Nederland vervoerd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In de laatste vier jaar is het goederenvervoer door de lucht in totaal met 5,5 procent gegroeid. Ook in het eerste kwartaal van 2016 nam de luchtvracht toe.

Nagenoeg alle luchtvracht gaat via Schiphol, alleen via Maastricht-Aachen Airport werd vorig jaar nog 60.000 ton vracht vervoerd. Schiphol was qua vrachtvervoer de op twee na grootste luchthaven van Europa, na Frankfurt am Main en Parijs Charles de Gaulle.

Van het totale grensoverschrijdende goederenvervoer gaat overigens in gewicht uitgedrukt maar een zeer beperkt deel, nog geen 0,2 procent, via de luchtvaart. ,,Wel is doorgaans de waarde van de goederen die per lucht worden vervoerd een stuk hoger of betreft het goederen waarbij een snelle levering nodig is”, aldus het statistiekbureau.