economie

Minder ‘brexitstress’ op Europese beurzen

Door ANP - 20 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn maandag met overtuigende winsten begonnen aan wat een hectische handelsweek belooft te worden. Beleggers putten moed uit de jongste peilingen in Groot-Brittannië, die erop wijzen dat de Britten er donderdag niet voor zullen kiezen de Europese Unie de rug toe te keren.

In Amsterdam stond de leidende AEX-index na drie kwartier handel 2,9 procent hoger, op 434,08 punten. De MidKap kreeg er 2,2 procent bij en kwam op 629,39 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 2,4 tot 2,9 procent.

Het referendum over de toekomst van het Britse EU-lidmaatschap zal deze week naar verwachting de beurshandel domineren. Beursbedrijf Euronext heeft al gewaarschuwd dat het hoge handelvolumes en een wisselvallig koersverloop verwacht.

Britse pond

Nu een stem voor een Brits vertrek uit de EU minder waarschijnlijk lijkt dan voor het weekeinde, veert ook het Britse pond op. De scherpste koersstijging in bijna acht jaar bracht de munt op 1,4586 dollar. De euro wordt verhandeld voor 1,1344 dollar, tegen 1,1249 dollar aan het einde van de beurshandel op vrijdag.

Financiële fondsen leidden de dans in de AEX. Aegon was de sterkste stijger met een winst van 5,1 procent, gevolgd door ING en NN Group (Nationale-Nederlanden) die er respectievelijk 4,5 en 4,2 procent bijkregen. Onderaan stond Galapagos. Het biotechnologiebedrijf, een nieuwkomer bij de hoofdfondsen, won wel 0,6 procent.

Randstad

Verder dikte Randstad 3 procent aan. De uitzender heeft een bod uitgebracht op het Franse detacheringsbedrijf Ausy.

Bij de middelgrote fondsen werden de nieuwkomers Refresco Gerber en Wessanen respectievelijk 0,6 en 1,7 procent meer waard. Air France-KLM steeg in de MidKap 2,5 procent, ondanks een hernieuwde stakingsdreiging van de Franse piloten.

Olie

Op de lokale markt leverde het aandeel Novisource ruim 9 procent in. De aanbieder van interimprofessionals kondigde een bezuinigingsoperatie aan, maar gaf daarbij weinig details prijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 48,68 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 49,96 dollar per vat.