economie

Mitsubishi verwacht eerste verlies in 8 jaar

Door ANP - 22 juni 2016

TOKIO (ANP) – Mitsubishi Motors verwacht dat het over het afgelopen jaar voor het eerst in acht jaar een verlies heeft geleden, door kosten voor het gesjoemel met brandstoftesten. Dat liet het Japanse autoconcern woensdag weten.

Het nettoverlies in het eind maart afgelopen boekjaar komt naar schatting uit op 145 miljard yen, omgerekend zo’n 1,2 miljard euro. Mitsubishi erkende eind april dat het sinds 1991 fouten maakte bij tests van het benzineverbruik van zijn auto’s. Het verlies is aanzienlijk hoger dan verwacht, analisten rekenden op 60 miljard yen. Ook dit boekjaar zullen nog hoge kosten worden gemaakt door het schandaal.

Door de affaire werd Mitsubishi gedwongen hulp van buitenaf te zoeken. De Japanse rivaal Nissan Motor heeft een belang van 34 procent genomen in het bedrijf, waarmee het de grootste aandeelhouder is geworden van Mitsubishi.