economie

Naschokken brexit op financiële markten

Door ANP - 27 juni 2016

LONDEN (ANP) – De naschokken van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie blijven voelbaar op de financiële markten. Het Britse pond sterling beweegt op het laagste niveau in 31 jaar, terwijl de goudprijs verder stijgt naar het hoogste niveau in twee jaar omdat beleggers veilige havens opzoeken.

Vrijdag zorgde de onverwachte stem voor een Brits vertrek uit de EU voor grote onrust op de wereldwijde beurzen en duikelde het pond sterling naar het laagste niveau in decennia. Verder vluchtten beleggers in veilig geachte investeringen zoals goud, de Japanse yen en Duitse en Amerikaanse staatsobligaties. Tevens leverde de euro aan waarde tegenover de dollar in.

De olieprijzen stonden maandagochtend opnieuw onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 0,5 procent lager op 47,40 dollar en Brentolie zakte naar 0,2 procent tot 48,31 dollar.