economie

Nikkei scherp omlaag na rentebesluit Japan

Door ANP - 16 juni 2016

TOKIO (ANP) – De aandelenbeurs in Tokio is donderdag met een groot verlies gesloten, nadat de Japanse centrale bank besloot geen nieuwe monetaire stimuleringsmaatregelen te nemen. Daarop ging de Japanse yen verder omhoog.

De Nikkei verloor 3,1 procent tot 15.434,14 punten. Het besluit van de Bank of Japan om het beleid niet te wijzigen kwam niet onverwacht. De Amerikaanse Federal Reserve hield woensdag, eveneens zoals verwacht, het rentebeleid onveranderd.

De yen bereikte het hoogste niveau tegenover de dollar in twintig maanden. Dat is mede het gevolg van de vlucht van investeerders in veilig geachte beleggingen, zoals de Japanse munt. De duurdere yen is schadelijk voor Japanse exporteurs. Zo verloor autofabrikant Toyota 3,3 procent en Nissan ging 4,3 procent omlaag.

Ook elders in de regio was het beeld op de beurzen negatief. Zo ging de beurs in Shanghai tussentijds 0,4 procent omlaag en Hongkong stond in de middaghandel 2 procent in het rood. In Seoul zakte de Kospi 0,9 procent. De All Ordinaries in Sydney was een positieve uitzondering en won 0,1 procent.