economie

NXP verkoopt onderdeel aan Chinezen

Door ANP - 14 juni 2016

EINDHOVEN (ANP) – Chipproducent NXP doet zijn divisie die diodes, transistors en andere elementaire onderdelen maakt voor de auto-industrie, industriële apparatuur en consumentenelektronica over aan Chinese investeerders. Beijing Jiang Asset Management en Wise Road Capital betalen 2,8 miljard dollar (2,4 miljard euro) voor de tak, zo maakte het Eindhovense bedrijf dinsdag bekend.

De divisie van NXP was afgelopen jaar goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar. NXP zal het geld dat met de verkoop van het onderdeel Standard Product Business binnenkomt herinvesteren in de productie en ontwikkeling van meer gecompliceerde halfgeleiders.

Het onderdeel zal in Chinese handen verder gaan onder de naam Nexperia. Ook de 11.000 werknemers bij de divisie gaan over in Chinese handen. In China wordt naarstig gezocht naar halfgeleidermogelijkheden om de binnenlandse industrie te versterken. Die moeten het land minder afhankelijk maken van de import van buitenlandse technologie.