economie

Ook stevige winsten op Wall Street

Door ANP - 23 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten stonden donderdag halverwege de sessie eensgezind op winst. Net als in Azië en Europa overheerst op Wall Street de overtuiging dat de Britten er in een referendum niet voor zullen kiezen Brussel de rug toe te keren. Beleggers verwerkten daarnaast een stroom aan macro-economische cijfers.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,9 procent hoger op 17.938 punten. De brede S&P 500 won 0,9 procent en kwam op op 2105 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,2 procent naar 4890 punten.

De uitslag van het Britse referendum wordt pas vrijdagochtend verwacht, maar ook de jongste peilingen wijzen op een overwinning voor het kamp dat wil dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. De hoop dat alles bij het oude blijft, heeft de aandelenkoersen wereldwijd de laatste dagen al flink opgedreven.

Werkloosheidsuitkeringen

Ondertussen bleek het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week met 18.000 te zijn gedaald tot 259.000. De industriële activiteit trok daarnaast in juni sterker aan dan waar door de bank genomen rekening meer werd gehouden.

Cijfers over een maand eerder waren iets minder positief. Zo bleek donderdag dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in mei op maandbasis iets was gedaald. En ook de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verslechterden iets, aldus onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.

Macy’s

Bij de bedrijven stond winkelketen Macy’s in de belangstelling, nadat topman Terry Lundgren zijn vertrek had aangekondigd. Hij legt volgend jaar zijn functie neer. Het aandeel Macy’s stond 2 procent hoger.

Adviesbureau Accenture verloor 1 procent aan beurswaarde ondanks een beter dan verwacht kwartaalbericht. Ook softwarebedrijf Red Hat (min 1,9 procent) deed een stapje terug nadat het met een winstwaarschuwing was gekomen.

De olieprijzen liepen op. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 49,62 dollar en Brent steeg 1,2 procent tot 50,46 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1358 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa.