economie

Ook Wall Street in de ban van brexit

Door ANP - 22 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York bleven woensdag dicht bij huis. Ook Wall Street was in de ban van alle speculaties rondom het Britse referendum van donderdag. Beleggers namen weinig risico’s in aanloop naar de volksraadpleging, want de handelsvolumes bleven laag.

De Dow-Jonesindex stond ongeveer een half uur voor het sluiten van de beurs 0,2 procent lager op 17.786 punten. De brede S&P 500 verloor 0,1 procent op 2086 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte eveneens 0,1 procent naar 4836 punten.

De graadmeters gingen in eerste instantie nog licht omhoog, maar het sentiment sloeg om na de bekendmaking van een nieuwe peiling. Daaruit bleek toch weer een kleine meerderheid voor een Brits vertrek uit de EU. Eerdere peilingen wezen de laatste tijd telkens op een overwinning voor het kamp tegen een brexit.

Dalers

Beleggers konden ook kauwen op uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen. Ze waarschuwde opnieuw dat de vooruitzichten voor de economie onzeker zijn. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft verder zijn groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie wat verlaagd.

Grootse daler bij de Dow-fondsen was McDonald’s. De fastfoodketen leverde 1,7 procent in na het naar buiten komen van een tegenvallend analistenrapport. Ook oliereus Chevron deed het slecht, met een min van 0,8 procent. Farmaceut Merck won 1,5 procent en stond daarmee bovenaan de lijst.

Tesla

Tesla Motors speelde meer dan 10 procent aan beurswaarde kwijt. De bouwer van elektrische auto’s wil voor ruim 2,8 miljard dollar de producent van zonnepanelen SolarCity overnemen. SolarCity kreeg er daarom juist 4,3 procent bij. Analisten denken echter dat de aandeelhouders van Tesla weerstand zullen bieden tegen de overname.

Caravanbouwer Winnebago noteerde verder bijna 6 procent hoger, vanwege positief ontvangen resultaten. Cijfers van koeriersbedrijf FedEx en softwareproducent Adobe Systems vielen juist tegen. FedEx verloor dik 4 procent, Adobe een kleine 6 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1,5 procent tot 49,10 dollar. Brentolie was eveneens 1,5 procent goedkoper op 49,86 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1304 dollar, tegen 1,1285 bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.