economie

Ook Wall Street in mineur na brexit

Door ANP - 24 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenmarkten in New York stonden vrijdag stevig in het rood, in de nasleep van het Britse referendum over de Europese Unie. De Britten hebben zich daarin uitgesproken voor een vertrek uit de EU, wat wereldwijd tot grote verliezen op de beurzen heeft geleid. Bankaandelen op Wall Street gingen in de uitverkoop.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 2,8 procent lager op 17.505 punten. De brede S&P 500 zakte 3 procent tot 2049 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,7 procent naar 4730 punten.

De brexit kwam als een verrassing voor beleggers, want zij waren ervan uitgegaan dat de Britten voor een verblijf in de EU zouden stemmen. Donderdag ging Wall Street daardoor nog flink omhoog. De Federal Reserve liet weten de ontwikkelingen op de wereldwijde financiële markten nauwlettend te volgen, na de uitslag van het referendum. De centrale bank staat klaar om liquiditeit in de markt te pompen mocht dat nodig zijn om eventuele negatieve gevolgen van de beursverliezen voor de Amerikaanse economie op te vangen.

Banken

Net als in Europa moesten banken in New York het ontgelden. Morgan Stanley behoorde met een min van bijna 10 procent tot de sterkste dalers. Maar ook branchegenoten als Citigroup (min 8,4 procent), JPMorgan Chase (min 5,9 procent), Bank of America (min 7,2 procent) en Wells Fargo (min 3,9 procent) deelden in de malaise.

Ook de oliesector deed een jas uit. Een vat Amerikaanse olie werd 4,5 procent minder waard op 47,84 dollar. Brentolie daalde 4,5 procent tot 48,64 dollar per vat. In het kielzog gingen de aandelen van oliebedrijven als Chevron (min 1,9 procent) en ExxonMobil (min 2 procent) mee omlaag. Oliedienstverleners als Baker Hughes, Halliburton en Schlumberger verloren tot bijna 4 procent.

Edelmetaal

Gouddelvers zoals Barrick Gold en Newmont Mining profiteerden van de sterk gestegen goudprijs. Zij zagen hun beurswaarde respectievelijk 5,8 en 5,3 procent stijgen. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal. Voor een troy ounce (31,1 gram) goud moest halverwege de sessie 1317,07 dollar worden afgetikt.

De euro zakte naar 1,1169 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder.