economie

‘Ook Wall Street komt op adem’

Door ANP - 30 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lijken de handelssessie donderdag licht hoger te openen. Beleggers op Wall Street lijken net als in hun collega’s in Europa een adempauze in te lassen na de hobbelige rit van de afgelopen dagen. Onder meer worden cijfers over uitkeringen en de bedrijvigheid in de regio Chicago verwerkt.

Het Britse referendum over het al dan niet uit de EU stappen zorgde de afgelopen dagen voor stevige koersreacties. Zo werden in eerste instantie stevige verliezen geleden, gevolgd door een herstel. Volgens kenners is nog ongewis waartoe een brexit uiteindelijk zal leiden. Mogelijk heeft de aanstaande brexit ook gevolg voor het rentebeleid in de VS.

Uit cijfers van de overheid bleek dat het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen de afgelopen week met 10.000 is toegenomen tot 268.000. Dat was iets meer dan de 267.000 aanvragen waar rekening mee werd gehouden. Na de openingsbel volgt nog de inkoopmanagersindex van Chicago.

Hunger Games

Qua bedrijven weet onder meer Oracle de aandacht op zich gericht. Het softwarebedrijf maakte bekend 14 miljard dollar aan obligaties te hebben uitgegeven.

Entertainmentbedrijf Lions Gate, bekend van The Hunger Games, neemt voor 4,4 miljard dollar de aanbieder van kabel- en satelliettelevisie Starz over. Starz is in handen van multimiljardair John Malone.

Dow Jones

Ook zal er bovengemiddelde aandacht zijn voor Yahoo en topvrouw Marissa Mayer tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het internetconcern. Meerdere onderdelen van de onderneming staan in de etalage. Ook staat de positie van Mayer steeds meer ter discussie.

De Amerikaanse beurzen lieten woensdag opnieuw een goed herstel zien, na de eerste ‘post-brexit-winsten’ een dag eerder. De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent hoger op 17.694,68 punten. De bredere S&P 500 steeg 1,7 procent tot 2070,77 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,9 procent en kwam uit op 4779,25 punten.