economie

Ook Wall Street vindt weg naar boven

Door ANP - 28 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag op winst. Koopjesjagers sloegen net als eerder op de dag in Europa hun slag, na eerdere zware verliezen door het brexitreferendum. Ook werd gespeculeerd dat overheden maatregelen gaan nemen om de nadelige gevolgen van de brexit te beperken.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent hoger op 17.271 punten. De bredere S&P 500 steeg 1 procent tot 2019 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,4 procent en kwam uit op 4657 punten.

Beleggers in New York verwerkten verder onder meer nieuwe cijfers over de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Die is volgens een nieuwe raming met 1,1 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Bij een eerdere schatting werd een groei gemeld van 0,8 procent. Verder bleek dat het consumentenvertrouwen in de lift zat, al betreft het een meting van vóór het brexitreferendum.

Banken

Onder meer Amerikaanse banken deden het goed. Morgan Stanley (plus 1,8 procent), Bank of America (plus 2,6 procent) en Citigroup (plus 3,2 procent) kregen de afgelopen dagen juist flinke klappen op de beurs.

Dow Chemical verloor 4,2 procent na de aankondiging van een reorganisatie. Het chemieconcern schrapt 2500 banen bij zijn onderdeel dat siliconen maakt en sluit fabrieken in de VS en Japan. De ingreep moet een jaarlijkse kostenbesparing van 400 miljoen dollar opleveren.

Olie

Kredietverlener LendingClub kondigde de benoeming van een nieuwe topman aan, na het onverwachte vertrek van de oprichter en bestuursvoorzitter vorige maand. Ook worden banen geschrapt. Het aandeel steeg 3,8 procent.

Oliebedrijven profiteerden van de opverende olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,2 procent tot 47,38 dollar en Brentolie klom 2 procent tot 48,10 dollar per vat. Exxon werd 1,3 procent meer waard. Chevron moest het doen met een plusje van 0,4 procent.