economie

Opnieuw stevige verliezen op Europese beurzen

Door ANP - 13 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten zijn maandag voor de tweede handelsdag op rij met flinke verliezen gesloten. Zorgen om de wereldeconomie en over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie hielden de overhand.

In Amsterdam sloot de leidende AEX-index 1,7 procent in de min op 428,20 punten. De MidKap zakte 2,3 procent tot 632,88 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,9 procent.

Alle 25 hoofdfondsen in Amsterdam stonden op verlies. De hardste tik kreeg staalconcern ArcelorMittal, dat 3,7 procent inleverde. Ook financiële waarden stonden onder druk, Aegon en ING verloren respectievelijk 3,5 en 3,1 procent. Bovenaan de AEX, maar wel met een min van 0,4 procent, stond baggeraar en zeetransporteur Boskalis.

MidKap

In de MidKap leverde Air France-KLM 2,1 procent in. Het luchtvaartconcern kampt sinds afgelopen zaterdag met stakende Franse piloten. Dinsdag blijft waarschijnlijk voor de vierde dag op rij een op de vijf vliegtuigen aan de grond. Woensdag kan naar verwachting wel weer de hele dienstregeling worden uitgevoerd.

In Stockholm verloor de Scandinavische branchegenoot SAS 7,5 procent van zijn beurswaarde. Ook dat bedrijf kampt met een staking door piloten. Dat geldt ook voor easyJet, al betreft dat een beperkt aantal vliegers met Amsterdam als standplaats. Het aandeel van de Britse prijsvechter daalde 0,8 procent.

Opvallende daler

G4S was een opvallende daler in Londen met een verlies van 5 procent. De man die de aanslag in Orlando heeft gepleegd, werkte bij dat beveiligingsbedrijf. De handel in softwarebedrijf Aveva werd stilgelegd, nadat het aandeel in korte tijd flink was gestegen. Het Franse industrieconcern Schneider (min 2,3 procent) zou opnieuw willen praten over een overname.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 48,77 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper, en werd verhandeld voor 50,25 dollar per vat. De euro was 1,1280 dollar waard, tegen 1,1273 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.