economie

‘Pas op de plaats voor beurzen’

Door ANP - 30 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam staat donderdag voor een vlakke tot licht lagere opening. De handel krijgt wel steun van de plussen op Wall Street en in Azië. Beleggers verwerken daarnaast cijfers over de Duitse detailhandelsverkopen en de werkloosheid.

Ook worden inflatiecijfers uit de eurozone bekend. Deze cijfers zijn voor de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijke indicator voor het monetaire beleid. Hier zal volgens kenners dan ook aandachtig naar worden gekeken.

Qau bedrijven weten farmaceuten in Amsterdam de aandacht op zich gericht. Kiadis Pharma heeft goedkeuring gekregen van de Europese toezichthouder EMA voor gebruik van zijn middel ATIR101 bij stamceltransplantaties. Probiodrug gaat op zijn beurt samenwerken met Crossbeta Biosciences aan een middel tegen Alzheimer.

ASML

Chipmachinemaker ASML kan mogelijk profiteren van zijn plek op de lijst ‘top pick’ onder Europese technologiefondsen bij Citi.

Een consortium met daarin Heijmans, Fluor en 3i Infrastructure lijkt dichtbij een grote snelwegopdracht te zijn. Rijkswaterstaat heeft ze voorlopig geselecteerd voor de reconstructie van zowel de A27 tussen Utrecht Noord en knooppunt Eemnes als de A1 tussen knooppunt Eemnes en aansluiting Bunschoten-Spakenburg.

Banken

Elders in Europa zullen onder meer Deutsche Bank en Banco Santander in de schijnwerpers staan. De banken zijn gezakt voor de recente stresstest van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. Voor het Spaanse Santander is het al de derde keer dat het een onvoldoende scoort, voor Deutsche Bank de tweede maal

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde voorbeurs 1 procent tot 49,39 dollar en Brentolie zakte ook 1 procent tot 50,12 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1095 dollar, tegen 1,1105 dollar aan einde van de Europese handel woensdag.