economie

Positief begin beurshandel Europa

Door ANP - 17 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurshandel in Europa is vrijdag met winst begonnen. De markten zitten in de lift in navolging van de plussen in New York en Azië. De handel krijgt steun van speculatie dat de kans op een Brits vertrek uit de Europese Unie is afgenomen na de moord op een Brits parlementslid.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 1,1 procent hoger op 423,03 punten. De MidKap klom 1,7 procent tot 619,35 punten. Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,4 procent omhoog.

De koersen in New York veerden donderdag op toen het nieuws over de dodelijke aanslag op parlementslid Jo Cox naar buiten kwam. Zij was een fervent tegenstander van een Brexit en de financiële markten achten de kans nu wat groter dat de Britten voor een blijven in de EU zullen stemmen. Eerder wezen peilingen juist nog op een voorsprong voor het Brexit-kamp. De campagnes van beide kanten zijn stilgelegd.

In de AEX stonden de financiële fondsen bij de sterkste stijgers. ING was koploper met een plus van 2,9 procent, Aegon volgde met een winst van 2,7 procent. NN Group en ABN AMRO wonnen tot 1,8 procent. Delta Lloyd klom in de MidKap 4,6 procent.

ArcelorMittal noteerde 2,1 procent in het groen. Het staalconcern zou van plan zijn in Frankrijk twee onderdelen te verkopen. Volgens de Franse krant Le Figaro gaat het om Solustil en WireSolutions, waar gezamenlijk 1400 mensen werken.

Randstad (plus 1,4 procent) heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen voor de overname van het Italiaanse uitzendconcern Obiettivo Lavoro ter waarde van meer dan 102 miljoen euro.

In Londen ging de Britse uitbater van sportkledingwinkels JD Sports 1,7 procent omhoog. Het nieuwe moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport kwam met positieve berichten over de verkoop, mede dankzij het EK voetbal in Frankrijk.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 46,64 dollar. Brent werd 1,3 procent duurder tot 47,83 dollar. Een dag eerder gingen de olieprijzen nog sterk omlaag.

De euro was 1,1255 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot donderdag.