economie

Referendum over brexit domineert beurzen

Door ANP - 23 juni 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beurshandel in Europa zal donderdag maar ook zeker vrijdag geheel worden overschaduwd door het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Beleggers zullen voorzichtig blijven totdat er duidelijkheid is over de uitslag.

Volgens peilingen is er een meerderheid voor het blijven van de Britten in de EU, al is de uitslag erg lastig te voorspellen. De vrees voor een brexit zorgde eerder voor grote onrust op de aandelenmarkten, maar een wegebbende angst voor een Brits vertrek uit de EU zorgde deze week juist voor koersstijgingen. De indicatoren wijzen op een iets hogere opening van de beurzen op donderdag.

Veel richtinggevend nieuws is niet voorhanden. Er komen nog cijfers over de industrie en dienstensector in onder meer Duitsland, Frankrijk en de eurozone. Uit de Verenigde Staten komen in de middag gegevens over de uitkeringsaanvragen, de industrie en huizenmarkt, plus een economische graadmeter.

Galapagos

Op het Damrak kan Beter Bed op enige aandacht rekenen. Dochterbedrijf DBC van de matrassenverkoper is een samenwerking aangegaan met de Britse branchegenoot Dreams. Die zal in 133 winkels het M Line-assortiment van DBC gaan voeren.

Biotechnologiebedrijf Galapagos kondigde aan Mary Kerr te willen benoemen tot bestuurder en daarvoor op 26 juli een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen. De Britse Kerr is de hoogste baas bij NeRRe Therapeutics. Daarvoor bekleedde zij twintig jaar lang verscheidene topfuncties bij GSK.

Olie

Verder waren er wat beleggingsadviezen. Zo gaat JPMorgan OCI volgen met een overweight-advies. UBS gaat Aperam volgen met een neutral-advies.

De olieprijzen stonden donderdagochtend in het groen. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 49,54 dollar en Brent steeg 0,8 procent tot 50,29 dollar.

Euro

De euro werd verhandeld voor 1,1348 dollar, tegen 1,1285 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op woensdag.

De Amsterdamse AEX-index ging woensdag 0,2 procent hoger de handel uit op 441,25 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 639,10 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten plussen zien tot 0,6 procent.

De Dow-Jonesindex in New York sloot 0,3 procent lager op 17.780,83 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent op 2085,45 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte eveneens 0,2 procent, naar 4833,32 punten.