economie

Somberheid troef op Europese beurzen

Door ANP - 13 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – Zorgen over de wereldeconomie en om een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie hielden maandagmiddag de overhand op de aandelenmarkten. Net als vrijdag kleurden de koersenborden overal in Europa dieprood.

In Amsterdam stond de leidende AEX-index kort na de eveneens lagere opening op Wall Street 1,5 procent in de min op 429,15 punten. De MidKap zakte 2,4 procent tot 632,81 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden verliezen tot 1,6 procent.

Alle 25 hoofdfondsen in Amsterdam stonden op verlies. De hardste tik kreeg Aegon, de verzekeraar werd 3,7 procent minder waard. Staalconcern ArcelorMittal leverde 3,6 procent in, toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore 3,1 procent. Bovenaan, maar wel met een min van 0,2 procent, stond baggeraar en zeetransporteur Boskalis.

MidKap

In de MidKap leverde Air France-KLM 2,2 procent in. Het luchtvaartconcern kampt sinds afgelopen zaterdag met stakende Franse piloten. Dinsdag blijft waarschijnlijk voor de vierde dag op rij een op de vijf vliegtuigen aan de grond. Woensdag kan naar verwachting wel weer de hele dienstregeling worden uitgevoerd.

Branchegenoot easyJet ging in Londen 1,2 procent omlaag. Piloten van de Britse prijsvechter die vanuit Amsterdam vliegen, leggen dinsdag tijdelijk het werk neer. In Stockholm daalde de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS 8 procent. Ook daar staken de piloten.

Opvallende daler

G4S was een andere opvallende daler in Londen met een verlies van 5 procent. De man die de aanslag in Orlando heeft gepleegd, werkte bij dat wereldwijde actieve beveiligingsbedrijf. De handel in softwarebedrijf Aveva werd stilgelegd, nadat het aandeel in korte tijd flink in waarde was gestegen. Het Franse industrieconcern Schneider (min 2 procent) zou opnieuw willen praten over een overname.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 48,44 dollar. Brentolie werd ook 1,3 procent goedkoper, en werd verhandeld voor 49,88 dollar per vat. De euro was 1,1258 dollar waard, tegen 1,1273 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.