economie

Soros: Zwarte vrijdag als brexit doorgaat

21 juni 2016

LONDEN (ANP) – Mocht Groot-Brittannië uit de Europese Unie stappen, dan keldert het Britse pond waarschijnlijk sterker dan op ‘zwarte woensdag’ in 1992. Dat stelde miljardair en befaamd belegger George Soros dinsdag in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian. Hij voorziet een ‘zwarte vrijdag’ als het Britse volk donderdag voor een brexit stemt.

De inmiddels 85-jarige Soros is één van ’s werelds bekendste valutaspeculanten. Hij werd steenrijk door in 1992 met succes te speculeren op een neergang van het Britse pond. Destijds, op 16 september 1992, moest de Britse overheid de munt noodgedwongen met 15 procent devalueren. Nu zal de koers van het pond waarschijnlijk nog meer inzakken en meer marktverstorend zijn, voorziet Soros.

Door alle onzekerheid daalde het pond de afgelopen tijd al stevig in waarde. Maar de laatste dagen toonde de munt herstel, geholpen door de wegebbende vrees voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. De jongste peilingen wijzen op een meerderheid tegen een brexit. De munt is nu bijna 1,30 euro waard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.