economie

Stevig herstel op beurzen Europa

Door ANP - 17 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurzen in Europa gingen vrijdag eensgezind omhoog. Daarmee herstelden de graadmeters van de forse verliezen van eerder deze week. Vooral de perikelen rondom het Britse referendum zorgden voor een mineurstemming. Door de moord op een Brits parlementslid lijkt de steun voor een brexit iets tanende.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,7 procent hoger op 421,27 punten. De MidKap klom 1,7 procent tot 619,13 punten. Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,2 procent.

Het donderdag vermoorde parlementslid Jo Cox was een fervent tegenstander van een brexit en de financiële markten achten de kans nu wat groter dat de Britten voor een blijven in de EU zullen stemmen. Eerder wezen peilingen juist nog op een voorsprong voor het Brexit-kamp. De campagnes van beide kanten zijn stilgelegd.

AEX

De AEX werd aangevoerd door Aegon dat 3,4 procent won. Ook andere financiële fondsen zoals ABN AMRO (plus 1,9 procent) en ING (plus 2,3 procent) deden het goed. Delta Lloyd klom in de MidKap 5,3 procent.

ArcelorMittal, dat 3,2 procent in het groen stond, schaarde zich ook onder de winnaars in de AEX. Het staalconcern zou van plan zijn in Frankrijk twee onderdelen te verkopen. Volgens de Franse krant Le Figaro gaat het om Solustil en WireSolutions, waar gezamenlijk 1400 mensen werken.

Siemens

Randstad (plus 1,5 procent) heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen voor de overname van het Italiaanse uitzendconcern Obiettivo Lavoro ter waarde van meer dan 102 miljoen euro.

In Frankfurt won technologieconcern Siemens 1,2 procent. Het Duitse bedrijf voegt zijn divisie op het gebied van windenergie samen met zijn Spaanse branchegenoot Gamesa, dat in Madrid bijna 6 procent aan beurswaarde won. Door de fusie ontstaat ’s werelds grootste bouwer van windturbines.

Euro

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 47,25 dollar. Brent werd 2,7 procent duurder tot 48,41 dollar. Een dag eerder gingen de olieprijzen nog sterk omlaag.

De euro was 1,1269 dollar waard, tegen 1,1154 dollar bij het Europese slot donderdag.