economie

Stevige winsten op beurzen Europa

23 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – De stemming op de Europese beursvloeren was donderdagmiddag onveranderd positief. Beleggers lijken vertrouwen te hebben in een voor hen goede uitkomst van het Britse referendum, namelijk dat de Britse bevolking zich uitspreekt tegen een vertrek uit de EU. De uitslag van het referendum wordt niet voor vrijdagochtend verwacht.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 1,2 procent hoger op 446,52 punten. De MidKap ging 0,7 procent omhoog tot 643,50 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,9 tot 1,3 procent in de plus.

De vrees voor een brexit leidde eerder tot grote onrust op de aandelenmarkten, maar een wegebbende angst voor een Brits vertrek uit de EU zorgde deze week juist voor koersstijgingen. Het Britse pond sterling heeft het hoogste niveau van dit jaar bereikt tegenover de dollar.

ArcelorMittal bovenaan

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal de koploper met een winst van 3,8 procent. ABN AMRO en kabelaar Altice volgden met plussen van respectievelijk 3,2 en 2,9 procent. Er waren geen verliezers te zien in de hoofdgraadmeter. Heineken sloot de rij bij de hoofdfondsen met een plus van 0,2 procent.

Het aandeel Galapagos steeg 0,6 procent in de AEX. Het biotechnologiebedrijf kondigde aan Mary Kerr te willen benoemen tot bestuurder en daarvoor op 26 juli een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen. De Britse Kerr is de hoogste baas bij NeRRe Therapeutics. Daarvoor bekleedde zij twintig jaar lang verscheidene topfuncties bij GSK.

Tesco omhoog

Op de beurs in Londen stond Tesco in de schijnwerpers. Het supermarktconcern meldde dat de onderliggende omzet in Britse winkels voor het eerst in vijf jaar voor twee kwartalen op rij omhoog ging. Het aandeel won daarop 0,8 procent. In Frankfurt vielen energiereuzen RWE en E.ON op met winsten tot 2,5 procent.

In Kopenhagen won scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk ruim 9 procent. Het Deens bedrijf heeft heeft Sren Skou aangesteld als nieuwe topman.

De olieprijzen gingen omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 49,78 dollar en Brent steeg 1,4 procent tot 50,59 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1388 dollar, tegen 1,1285 dollar bij het slot in Europa woensdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.