economie

‘Veel ging mis bij derivatendossier AFM’

Door ANP - 29 juni 2016

AMSTERDAM (ANP) – Bijna alles wat mis kon gaan ging mis bij het rentederivatenproject van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat blijkt uit een extern onderzoek naar de toetsing door de toezichthouder.

Rentederivaten zijn zeer complexe financiële producten die de risico’s van rentewijzigingen voor klanten kunnen afdichten. Zes banken gingen in de fout met het weergeven van de risico’s daarvan, waardoor betrokkenen veel geld kwijtraakten. De banken moesten daarom van de AFM hun derivaten kritisch doorlichten, maar dat ging dus fout. In december bleek al dat daardoor fouten bij de herbeoordelingen door de banken niet op tijd waren opgemerkt.

De dossiers waren niet op orde, zo bleek onder meer. Ook werd de complexiteit van het project onderschat, werden te weinig (ervaren) mensen ingezet en was onduidelijk wie aan wie moest rapporteren. Voorzitter van de raad van toezicht Paul Rosenmöller beaamde dat het project te maken had met ‘Murphy’s law’. Een dergelijke opeenstapeling van fouten zou niet vaker voorkomen binnen de organisatie. Hoewel dezelfde combinatie van risicofactoren niet gebruikelijk is, neemt de AFM maatregelen. Zo moet de aansturing duidelijker worden, moeten riskante projecten vaker worden besproken door het bestuur en moet interne kritiek mogelijk worden gemaakt.