economie

‘Vlakke opening beurshandel New York’

Door ANP - 17 juni 2016

NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York maken zich vrijdag op voor een vrijwel vlakke opening, na de winsten van een dag eerder. Net als in Europa nam op Wall Street de angst voor een brexit wat af, na de moord op een pro-Europees Brits parlementslid.

Donderdag werd in de loop van de handel in New York bekend dat parlementariër Jo Cox is vermoord, waarna de koersen opveerden. Beleggers speculeren dat de steun voor een brexit zal afkalven. Eerder wezen peilingen nog op een winst voor het brexit-kamp. In Europa gaan de beurzen vrijdag fors omhoog door de afgezwakte vrees voor een Brits vertrek uit de EU.

Fed-president James Bullard van St. Louis heeft gezegd dat hij vindt dat de Fed de rente tot en met 2018 slechts één keer zou moeten verhogen.

Oracle

Voor opening kwamen cijfers naar buiten over de woningmarkt in de Verenigde Staten. Het aantal in aanbouw genomen woningen nam in mei licht af. Het cijfer was wel beter dan economen hadden voorspeld.

Bij de bedrijven in New York staat Oracle in de belangstelling. De producent van bedrijfssoftware kwam donderdag met beter dan verwachte omzetcijfers.

Smith & Wesson

Ook de fabrikant van vuurwapens Smith & Wesson krijgt aandacht. Het bedrijf meldde sterke kwartaalcijfers en meevallende vooruitzichten. Branchegenoot Sturm Ruger kan meeliften.

Mediaconcern Viacom kwam met een winstwaarschuwing. De film Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows is geen bioscoophit.

Dow Jones

Verder was er overnamenieuws. Het Duitse chemiebedrijf BASF neemt een onderdeel over van zijn Amerikaanse branchegenoot Albemarle ter waarde van 3,2 miljard dollar.

De Dow-Jonesindex eindigde donderdag 0,5 procent hoger op 17.733,10 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent, tot 2077,99 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,2 procent omhoog, naar 4844,91 punten.