economie

Wall Street boekt bescheiden winsten

Door ANP - 21 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten koersten dinsdag af op bescheiden winsten. Behalve het naderende referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, trok een tamelijk sombere spreekbeurt van president Janet Yellen van de Federal Reserve de aandacht van beleggers.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tegen het einde van de handel 0,3 procent hoger op 17.858 punten. De bredere S&P 500 ging 0,4 procent omhoog tot 2091 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 4848 punten.

Yellen sprak dinsdag in het parlement. De voorzitter van de Amerikaanse koepel van centrale banken waarschuwde opnieuw dat de vooruitzichten voor de economie onzeker zijn. Ook zonder de mogelijk nadelige gevolgen van een Brits vertrek uit de EU, lijkt het economisch herstel in de Verenigde Staten in een dip te zitten.

Vorige week besloot de Fed gezien de onzekere situatie af te zien van een renteverhoging. Yellen zei toen al dat de centrale bank voorzichtig te werk zal gaan, en dat standpunt herhaalde zijn dinsdag tegenover de leden van een senaatscommissie.

Bij de hoofdfondsen trokken met name technologiefondsen de kar. Softwarereus Microsoft was de sterkste stijger met een plus van 2,5 procent. Smartphonemaker Apple volgde met een koerswinst van 1,1 procent, net zoveel als sportkledingfabrikant Nike.

Vliegtuigbouwer Boeing wist niet te profiteren van het nieuws dat de Iraanse luchtvaartmaatschappij Iran Air zo’n honderd toestellen wil kopen. Het aandeel verloor 0,6 procent en bungelde daarmee onderaan de Dow. Fastfoodketen McDonald’s en entertainmentconcern Walt Disney verloren allebei 0,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 48,85 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en werd verhandeld voor 50,47 dollar per vat van 159 liter 1,8 procent tot 49,72 dollar per vat. De euro was 1,1255 dollar waard, net zoveel als aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag.