economie

Wall Street gaat verder omhoog

Door ANP - 29 juni 2016

NEW YORK (ANP) – Ook in New York toonden de beurzen woensdag voor de tweede dag op rij herstel, na de koersverliezen door de brexit. Daarmee volgt Wall Street het voorbeeld van de markten in Europa, waar de koersenborden eerder op de dag ook opnieuw donkergroen kleurden.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,3 procent hoger op 17.635 punten. De bredere S&P 500 steeg 1,4 procent tot 2065 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,6 procent en kwam uit op 4769 punten.

De schrik van het nieuws dat Groot-Brittannië de Europese Unie gaat verlaten, lijkt inmiddels weer wat naar de achtergrond verdwenen. Beleggers speculeren er nu juist op op dat overheden steunmaatregelen zullen nemen om de negatieve gevolgen van de brexit te verzachten.

Federal Reserve

Ook is volgens handelaren de kans toegenomen dat de Federal Reserve wel eens lang kan gaan wachten met een renteverhoging en wordt zelfs een renteverlaging niet uitgesloten.

Oliereus Chevron was met een winst van 2,7 procent de sterkste stijger in een bijna volledig ‘groene’ Dow. Het aandeel was extra in trek doordat de olieprijzen stevig opveerden na het naar buiten komen van nieuwe cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Branchegenoot ExxonMobil kreeg er 1,6 procent bij.

Nike

Ook Nike, dat dinsdag nabeurs met cijfers kwam, deed het goed. Het sportartikelenbedrijf won 2,3 procent. Zadenhandelaar Monsanto, die eveneens nieuwe resultaten publiceerde, stond 0,5 procent in de plus.

Verder werd bekend dat Canadian Imperial Bank of Commerce het Amerikaanse PrivateBancorp overneemt in een deal ter waarde van 3,8 miljard dollar. De beurswaarde van PrivateBancorp groeide daarop meer dan 23 procent.

Euro

Pijpleidingbedrijf Energy Transfer pluste met 4 procent, nadat het zijn voorgenomen fusie met branchegenoot Williams Cos (plus 0,4 procent) afblies. Met die fusie was bijna 33 miljard dollar gemoeid.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent tot 49,13 dollar en Brentolie klom 2,6 procent tot 49,82 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1098 dollar, tegen 1,1105 dollar bij het slot van de Europese handel eerder op de dag.