economie

Wall Street houdt schade beperkt

Door ANP - 14 juni 2016

NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York stonden dinsdag in het rood, al waren de verliezen lang niet zo groot als op de Europese aandelenmarkten. De zorgen over onder meer een mogelijk Brits vertrek uit de Europese Unie hielden echter ook op Wall Street de gemoederen bezig. Daarnaast wordt uitgekeken naar het Amerikaanse rentebesluit op woensdag.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 0,5 procent lager op 17.643 punten. De brede S&P 500 verloor 0,5 procent tot 2068 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent naar 4827 punten.

De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Naar alle waarschijnlijkheid houdt de koepel van Amerikaanse centrale banken de rente ongewijzigd. Ook zou de Fed eerst de uitslag van het Brexit-referendum willen afwachten. De zorgen over een mogelijke Brexit leidden dinsdag opnieuw tot zware koersdalingen in Europa.

Alibaba

Voorbeurs kwamen wel meevallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen naar buiten. Die gingen in mei verder omhoog, na de sterke stijging in april. Het cijfer wijst op een robuuste binnenlandse vraag in de Verenigde Staten.

Het Chinese internetbedrijf Alibaba klom 3,4 procent. De e-commercereus met een notering in New York gaf aan dat het verwacht dat de omzet in dit boekjaar bijna de helft hoger zal uitkomen dan vorig jaar. Dat komt voor een deel doordat de Chinezen rekenen op veel overnamedeals.

Baidu

Baidu kwam ook met verwachtingen naar buiten en daalde 1,7 procent. De Chinese zoekmachine, ook met een Amerikaanse notering, heeft zijn omzetprognose voor het tweede kwartaal verlaagd.

Verder trok chipproducent NXP (min 0,3 procent) de aandacht. Het Nederlandse bedrijf heeft voor 2,8 miljard dollar een onderdeel verkocht aan Chinese investeerders. Het gaat om de divisie die onderdelen maakt voor onder meer de auto-industrie.

Euro

Twitter klom 3,8 procent. Volgens analisten kan de onlineberichtendienst een overnamekandidaat zijn. Google wordt daarbij als serieuze partij gezien. Maandag werd bekend dat LinkedIn wordt gekocht door Microsoft voor ruim 26 miljard dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 48,33 dollar. Brent daalde 1,3 procent tot 49,68 dollar. De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1209 dollar bij het Europese slot.