economie

Wall Street houdt winsten vast

Door ANP - 30 juni 2016

NEW YORK (AFN) – De beurzen in New York stevenden donderdag af op de derde winstdag op rij. Beleggers waren optimistisch gestemd vanwege signalen dat steunmaatregelen in het verschiet liggen om negatieve gevolgen van de brexit te verzachten.

De Dow-Jonesindex stond ruim een half uur voor het slot 1,1 procent hoger op 17.884 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 1,1 procent, tot 2093 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1 procent, op 4828 punten.

Handelaren haalden onder meer steun uit opmerkingen van de Britse centralebankpresident Mark Carney. Die liet weten dat de Bank of England deze zomer waarschijnlijk met meer stimuleringsmaatregelen zal komen. Ook de Europese Centrale Bank is volgens ingewijden van persbureau Bloomberg inmiddels aan het overwegen om in te grijpen.

General Electric

De Dow werd aangevoerd door General Electric met een plus van 3 procent. Ook Intel deed het goed. Het techconcern won 2,7 procent. Betaalbedrijf Visa stond onderaan de lijst met een verlies van 3,6 procent.

Hershey stond in de schijnwerpers. De chocoladefabrikant verwierp een overnamebod door de Amerikaanse levensmiddelengigant Mondelez. De miljardendeal had de grootste snoepmaker van de wereld kunnen opleveren, maar het bestuur van Hershey blijft liever zelfstandig opereren. Het aandeel Hershey spoot door de berichtgeving wel fors omhoog, en koerste uiteindelijk meer dan 17 procent hoger. Mondelez won 5,9 procent.

Meer levensmiddelenbedrijven kregen er beurswaarde bij. Zo dikte Kellog 5,6 procent aan en werd Campbell Soup 5,5 procent meer waard. Ook PepsiCo en Coca-Cola waren in trek.

Euro

Lions Gate verloor na overnamenieuws juist 4,4 procent. Het entertainmentbedrijf, bekend van The Hunger Games, koopt de aanbieder van kabel- en satelliettelevisie Starz voor 4,4 miljard dollar. Starz won daarop 5,8 procent. Verder werd bekend dat Oracle 14 miljard dollar aan obligaties heeft uitgegeven. Het softwarebedrijf stond 1 procent in plus.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,7 procent tot 48,52 dollar en Brent zakte 1,9 procent tot 49,68 dollar. De euro noteerde 1,1090 dollar, tegen 1,1105 dollar aan het einde van de Europese handel eerder op de dag.