economie

Wall Street kleurt weer rood

Door ANP - 17 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York kleurden vrijdag ook in het laatste handelsuur rood. Daarmee gaf Wall Street een vervolg aan de verliesreeks die al dagen aanhoudt door onzekerheid over de uitkomst van het Britse referendum op 23 juni. De graadmeters veerden donderdag wel iets op toen de campagnes voor en tegen een brexit werden stilgelegd na een aanslag op een Britse parlementslid.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent lager op 17.677 punten. De brede S&P 500 ging 0,3 procent omlaag tot 2071 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,9 procent en stond op 4799 punten.

Het donderdag vermoorde parlementslid Jo Cox was een fervent tegenstander van een brexit. Door de moord achten de financiële markten de kans nu wat groter dat de Britten zullen besluiten om in de EU te blijven. Vrijdag kreeg de vrees wel weer de overhand op Wall Street. De aandelenmarkten zetten zich schrap voor een hectische week in aanloop naar de volksraadpleging.

Apple

Zwaargewicht Apple verloor 2 procent aan beurswaarde. Mogelijk heeft het techbedrijf in China patenten geschonden, waarop de verkoop van iPhones van het techbedrijf een halt kan worden toegeroepen. Chinese media melden dat Apple beroep heeft aangetekend tegen de beschuldigingen.

Sowieso was het een slechte dag voor techfondsen. Zo verloor Google-moeder Alphabet 2,8 procent na een rapport over zoektrends door de Amerikaanse bank Citigroup. Ook Facebook, Microsoft en Yahoo stonden op verlies.

Euro

Mediaconcern Viacom verloor 1,7 na een winstwaarschuwing. De film Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows blijkt geen bioscoophit. Fabrikant van vuurwapens Smith & Wesson won 8,5 procent na sterke kwartaalcijfers en meevallende vooruitzichten. Branchegenoot Sturm Ruger (plus 2,2 procent) liftte mee op dat succes.

Chemieconcern Albemarle won 3,5 procent nadat bekend werd dat de Duitse branchegenoot BASF een onderdeel overneemt voor een bedrag van 3,2 miljard dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,2 procent tot 48,16 dollar. Brent werd 4,5 procent duurder tot 49,33 dollar. Een dag eerder gingen de olieprijzen nog stevig omlaag. De euro was 1,1276 dollar waard, tegen 1,1249 dollar bij het Europese slot.