economie

Wall Street op verlies

Door ANP - 17 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York stonden vrijdag halverwege de sessie in het rood. Daarmee gaf Wall Street een vervolg aan de verliesreeks die al dagen aanhoudt door onzekerheid over de uitkomst van het Britse referendum op 23 juni. De graadmeters veerden donderdag wel iets op, toen bekend werd dat de campagnes voor en tegen een brexit zijn stilgelegd na een aanslag op een Britse parlementslid.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent lager op 17.673 punten. De brede S&P 500 ging 0,4 procent omlaag tot 2070 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,8 procent en stond op 4806 punten.

Het donderdag vermoorde parlementslid Jo Cox was een fervent tegenstander van een brexit. Door de moord achten de financiële markten de kans nu wat groter dat de Britten zullen besluiten om in de EU te blijven. Vrijdag kreeg de vrees wel weer de overhand op Wall Street. De aandelenmarkten zetten zich schrap voor een hectische week in aanloop naar de volksraadpleging.

Apple

Zwaargewicht Apple verloor 1,7 procent aan beurswaarde. Kort voor de openingsbel werd bekend dat de verkoop van iPhones van het techbedrijf in China een halt kan worden toegeroepen. Mogelijk heeft Apple patenten geschonden.

Sowieso was het een slechte dag voor techfondsen. Zo verloor Google-moeder Alphabet 2,3 procent na een rapport over zoektrends door de Amerikaanse bank Citigroup. Ook Facebook, Microsoft en Yahoo stonden op verlies.

Euro

Mediaconcern Viacom verloor 0,7 na een winstwaarschuwing. De film Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows blijkt geen bioscoophit. Fabrikant van vuurwapens Smith & Wesson won 7,8 procent na sterke kwartaalcijfers en meevallende vooruitzichten. Branchegenoot Sturm Ruger (plus 2 procent) liftte mee op dat succes.

Chemieconcern Albemarle won ruim 3,5 procent nadat bekend werd dat de Duitse branchegenoot BASF een onderdeel overneemt voor een bedrag van 3,2 miljard dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent tot 47,47 dollar. Brent werd 3,2 procent duurder tot 48,70 dollar. De euro was 1,1284 dollar waard, tegen 1,1249 dollar bij het Europese slot.