economie

‘Wall Street staat voor hogere opening’

Door ANP - 21 juni 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zullen de handelssessie dinsdag naar verwachting hoger beginnen. Het naderende referendum in Groot-Brittannië blijft de wereldwijde handel, dus ook het sentiment op Wall Street, beïnvloeden. Fed-preses Janet Yellen verschijnt voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat.

Yellen sprak vorige week van een rustige benadering door de Federal Reserve bij het verder verhogen van de rente. Daarmee lijken ook de kansen op een renteverhoging bij de vergadering van juli weer kleiner geworden. Marktkenners verwachten echter niet dat de woorden van Yellen enige invloed op de handel zullen hebben. ,,Het is deze dagen brexit voor en brexit na”, zo klinkt het ook in New York.

De vrees dat de Britten donderdag zullen besluiten uit de EU te stappen, is de laatste dagen flink afgenomen. Sinds de moord op de Britse parlementariër Jo Cox wint het pro-EU kamp, waar Cox fervent aanhanger van was, terrein op de voorstanders van een brexit. De uitslag blijft echter zeer moeilijk te voorspellen, zo waarschuwen specialisten.

Beleggers op Wall Street moeten het verder doen met een nagenoeg lege agenda. Macro-economisch nieuws is nauwelijks voorhanden. En ook aan het bedrijvenfront is het relatief rustig.

Mogelijk weet Facebook de aandacht op zich gericht. Het techbedrijf praatte zijn aandeelhouders maandag bij tijdens de jaarlijkse vergadering. Daarin werd onder meer de blijvende belangstelling voor de Chinese markt aangestipt. Verder openen FedEx en Adobe Systems na de slotbel in New York de boeken.

Topman Tom Klein van reissoftwareconcern Sabre kondigde zijn vertrek aan, wat mogelijk voor een koersbeweging zorgt. Verder werd bekend dat farmaceut Opko Health groen licht heeft gekregen voor een nieuwe toepassing van het niermedicijn Rayaldee. Huizenbouwer Lennar zal mogelijk bewegen op beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De beurzen in New York gingen maandag met winst de handel uit. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 17.804,87 punten. De brede S&P 500 ging 0,6 procent omhoog tot 2083,25 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,8 procent tot 4837,21 punten.